Dýňové pochoutky, které jste u nás mohli ochutnat na naší akci 25.10.2014

Dýňový koláč – Pumpkin Pie – americká klasika

Koláčové těsto:
  • 250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná)
  • špetka soli
  • postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu)
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce cukru (třtinový)
Koláčová náplň:
  • 1 menší dýně Hokkaidó / potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce Crème fraiche (nebo kysané smetany)
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka skořice
  • hrst ořechů (pekanové, vlašské, atd. /použila jsem směs ořechů)
  • malý sáček sušených meruněk
Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a potom na pracovní desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím připravíme koláčovou náplň.
Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem a medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou.
Koláčovou formu vymažeme máslem, event. jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu (ø 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a ořechy můžeme hrubě nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 180 °C rovných 40 minut.

Dýňová polévka

                                 1 menší dýně 1l vody a 2 bujonu (nebo 1 dobrého vývaru) 1/2 12% šlehačky 2-3 lžičky hl. mouky a 1/2 skleničky vody (jiška) sůl pepř, kari, čili, muškátový květ

                 Oloupene a vydlabeme dýni, kterou poté nakrájíme na kostičky. Nakrájenou dýni dáme do hrnce a zalijeme vodou či vývarem a necháme vařit, dokud dýně nezměkne. Do vody dáme dle chuti muškátový květ a sůl. Až dýně změkne, dáme do vody bujony a rozmixujeme do hladka, necháme chvilinku probublávat. Potom přidáme jišku, smetanu a zbylé koření dle chuti, necháme projít varem a je to.

Může se stát, že když budete mít větší dýni, tak po přidání jišky může polévka hodně zhoustnout, přidejte trochu vody, aby se naředila.

Dýňová buchta

500g nastrouhané dýně, 2,5 hrnku pol. mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 3 vejce, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce medu, 1 kávová lžička sody, 2 kávové lžičky mleté skořice, oříšky, rozinky, sušené ovoce, čokoládová poleva

V míse smícháme mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a směs přilijeme k mouce. Přidáme nastrouhanou dýni a vypracujeme těsto, do kterého můžeme přidat rozinky, sušené ovoce, nebo mleté ořechy. Těsto nalijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech, který dáme do předem vyhřáté trouby asi na 180 stupňů C přibližně na 35-40 minut. Po upečení necháme vychladnout a teprve potom ji můžeme přelít čokoládovou polevou a posypat nasekanými ořechy.

Dýňová pomazánka

dýně hokaido, olej, sůl, pepř, česnek, chilli, zelená petrželka nebo bazalka

Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na kostky, které dáme na olech vyložený pečícím papírem a zastříkneme olejem. Vložíme do rozpálené trouby na 220 stupněch C a pečeme asi 20 minut do měkka. Upečenou dýni necháme zchladnout a pak ji rozmixujeme na jemné pyré. Vmícháme prolisovaný česnek, nasekané zelené bylinky a podle chuti sůl, pepř, chilli a případně kapku sojové omáčky. Podáváme k čerstvému pečivu obložené zeleninou.

Dýňový srnčí hřbet

400g hrubě nastrouhané dýně, 4 ks vejce, 100g strouhaného kokosu, 200g cukr krupice, 100g másla, 320g pol.mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžička vanilkového cukru, rozinky dle chuti, kokos na vysypání formy, tuk

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vlažné máslo, nastrouhanou dýni, vanilkový cukr, kokos, mouku s kypřícím práškem a rozinky dle chuti. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do připravené vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu do zlatova. Hotovou bábovku můžeme pocukrovat mouč. cukrem nebo polít čokoládovou či citronovou polevou.

Dýňový koláč kakaový

60dkg strouhaných dýní, 30dkg cukru, 40dkg hrubé mouky, 2 ks prášku do pečiva, 2 ks vajec, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce ořechů,1 dcl oleje

Vše smícháme v míse. Těsto vlijeme do vysypané formy (pekáče). Pečeme při 180 stupních C.

Dýňový koláč linecký

30dkg hladké mouky, 12dkg tuku (máslo nebo Hera), 10dkg cukru, 1 ks vejce, 1/2 prášku do pečiva

Náplň: nahrubo nastrouháme dýni, můžeme přisladit cukrem a přidat oříšky, rozinky i skořici

Zaděláme si linecké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme z něj placku kterou přeneseme na plech. Na těsto dáme náplň a přikryjeme druhou vyválenou plackou. Pečeme při 180 stupních C. Povrch koláče můžeme pokapat čokoládou.

Dýňová nádivka

650g nastrouhané dýně, 6 ks starších rohlíků, 3 stroužky česneku, 100g červené papriky, 2 lžíce petrželky, sůl, pepř, 4 ks vajec, mléko dle potřeby, tuk, muškátový květ dle chuti (není nutný), můžete přidat i 150g uzeného masa.

Nastrouhanou dýni smícháme s česnekem, paprikou, petrželkou, žloutky, (drobně pokrájeným uzeným masem), osolíme, opepříme (ochutíme muškátovým květem) a přidáme na kostičky pokrájené starší rohlíky, které do zeleninové směsi vmícháme a necháme je v ní asi 15 minut zvlhnout. Pokud je směs tuhá, zakápneme troškou mléka, pokud je směs řídká, vmícháme strouhanku nebo přidáme ještě rohlík. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, vše nandáme do připravené formy (pekáčku) a dáme zapéct dozlatova v rozehřáté troubě na střední teplotu.

 

 

Jahody jsou plody výtečné chuti, příjemného aroma s množstvím vitamínů v čerstvém stavu.Široké uplatnění mají v kuchyni nejen jako čerstvé, ale dají se také mrazit, sušit a zpracovávat na kompoty, marmelády, džemy a sirupy.Uplatnění jahod v kuchyni je široké, proto Vám nabízíme několik málo receptů.

JAHODOVÉ CHUŤOVKY

500 g jahod, 50 g másla, 4 – 5 lžic mléka, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce moučkového cukru, 1/2vbalíčku dětských piškotů

Jahody omyjeme, stopky neotrháváme. Na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme cukr, kakao, mléko, Solamyl a vaříme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá kaše. Kaše se nesmí vařit. Po odstavení namáčíme v této hmotě jahody a dáváme je na síto okapat. Polouschlé jahody klademe jednotlivě na piškoty. Podáváme je, až poleva na jahodě ztuhne.

JAHODY V RUMU

½ kg jahod, cukr, rum

Jahody omyjeme, odstopkujeme a velké překrojíme. Po vrstvách je naskládáme do sklenic, každou vrstvu prosypeme cukrem a pokapeme rumem. Plnou sklenici zalijeme zbytkem rumu, uzavřeme a necháme v chladnu proležet.

JAHODOVÁ MARMELÁDA S MANDLEMI

2 kg zralých jahod, 2 kg želírovacího cukru, 200 g mandlových plátků, 5 g kyseliny citrónové

Jahody omyjeme a necháme zcela oschnout. Zbavíme je stopek a rozpůlíme. Z želírovacího cukru odebereme 2 lžíce. Ostatní cukr promícháme s ovocem a necháme přes noc odležet. Proleželou směs dáme do hrnce a na mírném ohni přivedeme pomalu k varu. Mezitím osmahneme v suché pánvi mandlové plátky dozlatova. Dvě lžíce želírovacího cukru promícháme s kyselinou citrónovou a přimícháme přímo do vařících jahod. Zavařeninu necháme asi dvě minuty vřít, dokud z ní není hustá želatinová hmota. Hrnec odstavíme z plotny a přimícháme osmahnuté mandle. Sklenice naplníme a zavřeme. Během chladnutí naplněné sklenice často obracíme, aby se mandle stejnoměrně rozmístily.

ZASNĚŽENÉ JAHODY

30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 4 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, citrónová kůra, 3 bílky, 15 dkg cukru, jahody

Z mouky, másla, cukru, žloutků a citrónové kůry připravíme těsto, které upečeme v dortové formě. Dortový plát potřeme tuhým sněhem ze 3 bílků a 15 dkg cukru, uhladíme a pokryjeme čerstvými jahodami. Dort hodně pocukrujeme a dáme alespoň na 10 minut zapéct do mírně vyhřáté trouby, aby cukr utvořil kůru a sníh zrůžověl.

LÍVANEČKY S JAHODAMI A OVOCNOU PĚNOU

4 dl mléka, 1 vejce, 30 dkg hladké mouky, 10 dkg hrubé mouky, 3 dkg moučkového cukru, 3 dkg droždí, sůl, citrónová kůra
pěna: 15 dkg jahodového džemu, 1 bílek

čerstvé nebo kompotové jahody

Do mírně ohřátého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vejce, trochu soli a citrónové kůry a za stálého šlehání zasypáváme nejdříve hladkou a poté hrubou moukou. Dobře zamíchané těsto přikryjeme a dáme vykynout. Vykynuté těsto naléváme do vymaštěných důlků lívanečníku a z obou stran pečeme. Teplé lívanečky potřeme jahodovou pěnou a dozdobíme jahodami.

JAHODOVÉ VĚNEČKY

Těsto : ¾ hrnku hrubé mouky, 1 hrnek vody, 7 – 8 lžic másla, 4 vejce, špetka soli

Krém : 1 hrnek rozmačkaných jahod, 6 lžic moučkového cukru, 2 – 3 lžíce ztuženého tuku, ½ kostky másla, ½ kostky rostlinného másla

Vodu uvedeme do varu, vmícháme špetku soli a máslo. Když začne voda znovu vřít, pomalu do ní sypeme mouku a mícháme, až je těsto hladké, lesklé a nelepí se na vařečku a dno nádoby. Poté je odstavíme a necháme trochu vychladnout. Do vlažného těsta zapracujeme vařečkou postupně jedno vejce za druhým. Těsto dobře propracujeme.

Cukrářským sáčkem tvoříme bochánky na tukem vymazaný plech a pečeme v horké troubě. Snažíme se troubu po dobu pečení neotvírat, pečeme asi 20 minut. Upečené věnečky ještě horké rozkrojíme. Po vychladnutí je plníme jahodovým, krémem a polijeme citrónovou nebo rumovou polevou.

Příprava krému : Máslo, rostlinné máslo a cukr ušleháme ve šlehači do lehké pěny. Vmícháme do ní vychladlý ztužený tuk a jahody. Jahody musí mít pokojovou teplotu, jinak se krém srazí.

VAFLOVÁ OUŠKA S JAHODOVOU ŠLEHAČKOU

½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, špetka soli, tuk na vymazání, jahody a čokoláda na zdobení

jahodová šlehačka : 2 hrnky smetany ke šlehání, 1 hrnek rozmixovaných jahod, 4 lžíce vody, 2 lžíce cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce želatiny

Vejce, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny. Po částech do ní vmícháme mírně osolenou mouku. Hladké těsto postupně lijeme na tukem vymazanou rozehřátou pánev a po obou stranách pečeme. Ještě horké placičky stočíme do kornoutků. V horké vodní lázni rozehřejeme čokoládu a okraje kornoutků v ní namáčíme. Plníme jahodovou šlehačkou a zdobíme jahodou.

Jahodová šlehačka : Do rozmixovaných jahod vmícháme cukr, vanilkový cukr a citr. šťávu. V trošce vody necháme nabobtnat želatinu a ve 4 lžících ji na mírném ohni rozpustíme. Vlažnou, mírně tuhnoucí želatinu vmícháme do jahodové hmoty a lehce přimícháme ušlehanou smetanu.

ŠLEHAČKOVÝ DORT S JAHODAMI

250 ml šlehačky, 2 kelímky zakysané smetany, 100 g cukru, sáček dětských piškotů, sklenka rumu, jahody

Šlehačku dobře ušleháme s částí cukru( můžeme přidat i cukr vanilkový ), zakysanou smetanu vlijeme do mísy a osladíme zbytkem cukru. Lehce do ní vmícháme ušlehanou šlehačku a směs dobře promícháme. Kulatou dortovou formu vyložíme piškoty, které pokapeme rumem, potřeme je polovinou připraveného krému, na něj rozložíme okapané jahody, na ně položíme zbytek piškotů a povrch potřeme zbývajícím krémem.Naplněnou formu dáme do ledničky a necháme ztuhnout do druhého dne. Dort opatrně vyjmeme z formy a dozdobíme šlehačkou a jahodami.

TVAROHOVÝ DORT S MANDLIČKAMI

250 g měkkého tvarohu, 250 g másla, ½ l mléka, 1 ¼ pudinkového prášku, 100 g cukru, 50 g cukru do pudinku, 2 žloutky, 2 balíčky dětských piškotů, jahody šlehačka

Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, po lžících přidáváme tvaroh a z mléka, pudinku a cukru uvařený a vychlazený pudink. Dno dortové formy vyložíme piškoty, potřeme krémem, poklademe jahodami, na ně opět položíme piškoty, povrch potřeme krémem a urovnáme. Naplněnou formu uložíme do ledničky a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce. Dort vyndáme z formy a zdobíme šlehačkou, jahodami a plátky mandlí.